Zwart juwelendoosje van Piet Boon

Een van ’s Nederlands beste ontwerpers, Piet Boon, heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor een woonboot bij Aalsmeer. Het ontwerp is gebaseerd op een juwelenbox; alle deuren kunnen helemaal open, zodat het licht aan drie kanten optimaal naar binnen kan stromen. Door de prachtige Hollandse omgeving waarin de woonboot ligt, moest er een open sfeer gecreëerd worden, met één grote leefruimte. Zoals je kan zien, is het Piet Boon gelukt om een strak en luxe ontwerp te maken, waarin de bewoners heel erg van hun woning en de omgeving kunnen genieten.


studio_dutch_floating_home_slideshow1

studio_dutch_floating_home_slideshow2

Opvallende verschijning

Piet Boon noemt de woonboot een ‘juwelen doosje’, omdat je van buiten de box geopend kan worden, zodat buiten binnen in elkaar over lopen. Het licht kan goed gefilterd worden, door enkele luiken gesloten te houden, of juist te openen. De donkere buitenkant trekt de aandacht, omdat het een opvallende verschijning is. Aan de andere kant past de buitenlaag van de woonboot ook weer erg goed bij de omgeving, omdat er gebruik gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals red cedar. Deze houtsoort heel duurzaam, en heeft van nature een lichte kleur. Piet Boon heeft het exterieur donkerder gemaakt, omdat hij dat beter in de omgeving vond passen. Als de luiken eenmaal geopend zijn, merk je dat Piet Boon het interieur van de woonboot laat aansluiten op de omgeving en het ontwerp van het exterieur.

studio_dutch_floating_home_slideshow3 kopie

studio_dutch_floating_home_slideshow4

studio_dutch_floating_home_slideshow5

studio_dutch_floating_home_slideshow6

Robuust en sfeervol

De grote loungebanken, de strakke grijze gietvloer en het betonnen kookeiland dragen allemaal bij aan de robuuste uitstraling. Het past goed bij het donkere exterieur, maar ook goed bij de omgeving. Om rust te bewaren in de ruimte, heeft Piet Boon gebruik gemaakt van een kookeiland, dat tegelijkertijd dient als eettafel/bar. Een slimme ingreep, want nu is het niet nodig een extra eettafel neer te zetten, staan er minder objecten in de ruimte en kun je gemakkelijk je gasten onderhouden terwijl je aan het koken bent. Op de bovenstaande foto zie je ook goed hoe dik het werkblad is. Ook zo’n detail draagt bij aan de robuustheid van de keuken. Bovendien ziet het er natuurlijk heel goed uit.

Het gebruik van inbouwkasten is typisch een kenmerk van Piet Boon. Het komt de rust in de ruimte ten goede, en je kan de opbergcapaciteit optimaal gebruiken. De keuken van deze woonboot heeft een grote kastenwand van vloer tot plafond, waar al het keukengerei gemakkelijk opgeborgen kan worden. Aan de andere kant van de keuken is ook nog een kleine inbouwkast geplaatst, bedoelt voor accessoires. Een slim detail van deze kast is dat hij een deurtje heeft, waardoor je de inhoud van de kast aan het zicht kan onttrekken als je dat wilt.

Een mooie manier om op een ingetogen manier sfeer aan te brengen is door accessoires  te groeperen. Karin Meyn by Piet Boon heeft dat hier gedaan door het plaatsen van een wit raamwerk, waarin allemaal witte accessoires geplaatst zijn. Het maakt de ruimte meteen minder steriel, zorgt voor een persoonlijke touch en geeft geen rommelige sfeer. Dit leuke idee kan je natuurlijk zelf ook gemakkelijk toepassen bij jou thuis. Neem een wand, hang er een raamwerk op en voeg rustige, bijpassende lijsten en foto’s toe. In een handomdraai heb je zelf een klein beetje Piet Boon in huis!

studio_dutch_floating_home_slideshow10

studio_dutch_floating_home_slideshow11

Altijd buiten

Bij een woning als deze is de buitenruimte minstens zo belangrijk als het interieur. Daarom is er in het ontwerp ook veel aandacht besteedt aan het buiten loungen. Piet Boon heeft een pergola ontworpen, waardoor je heerlijk buiten kan eten, maar toch ook beschut zit. De loungehoek in de woonark is net zo verbonden met het interieur als met het exterieur, en is een heerlijke plek waar je kan genieten van de prachtige omgeving. Zelfs als het regent of wanneer het koud is, want de veranda is voorzien van terrasverwarming. Er is eigenlijk geen reden meer om binnen te gaan zitten.

studio_dutch_floating_home_slideshow7

studio_dutch_floating_home_slideshow8

studio_dutch_floating_home_slideshow9

Lekker koel slapen

Waar de bovenste etage bedoelt is om te leven, zijn beneden twee slaapvertrekken gerealiseerd. Dat is prettig, want is de zomer is het lekker koel en in de winter wordt het nooit echt koud. Ideaal geïsoleerd dus. Elke slaapkamer heeft zijn eigen badkamer, dus je hoeft nooit in de rij te staan om te douchen. Deze luxe past ook perfect bij een woning als deze, waar elke dag als vakantie aanvoelt!

Afbeeldingen en tekst gevonden via: Piet Boon RTL Woonmagazine

Leave a Comment