Visgraat vloer of Hongaarse Punt?

Kies je voor een visgraat vloer of een Hongaarse punt? Een lastige vraag, zeker als je niet goed weet wat het verschil is. Op het eerste oog hebben beide vloeren namelijk veel overeenkomsten. Maar er zijn ook belangrijke verschillen, die een grote invloed op de uitstraling van je interieur kunnen hebben. Daarom: een duidelijke uitleg over het verschil tussen de visgraat vloer en de Hongaarse punt. Zo weet jij dadelijk perfect welke keuze je moet maken, wel zo fijn!

Heb je nog helemaal geen idee wat voor een soort vloer je in jouw huis wil? Check dan dit schitterende appartement met een jaloersmakende houten vloer, of laat je inspireren door de moderne look van deze strakke gietvloer!

visgraat vloer
Bron: Hoog Design
visgraat vloer
Bron: Nicolas Schuybroek

De overeenkomsten

Laten we beginnen met de eigenschappen die een visgraat vloer en een Hongaarse punt gemeen hebben. Bij het leggen van de vloer wordt er eerst een ondervloer gelegd, vaak gemaakt van spaanplaat. Dat is een verschil met bijvoorbeeld laminaat, waarbij de ondervloeren vaak van samengeperste houtvezels gemaakt zijn (die groene of blauwe platen). De reden waarom spaanplaten gebruikt worden is dat de vloer hierop verlijmd wordt.

Hiervoor zijn een aantal redenen. Allereerst zorgt een verlijmde vloer voor minder geluid, omdat het houten vloer en de spaanplaat één worden. Ten tweede levert een verlijmde vloer een gevoel van kwaliteit op, omdat de vloer heel massief en sterk aan aanvoelt. Het derde voordeel is dat een vloer die verlijmd is veel minder ‘werkt’ dan een vloer die zwevend gelegd is. De vloer behoudt dus veel meer de oorspronkelijk vorm en zal daardoor niet snel gaan knellen. Maar het belangrijkste is misschien wel dat zowel een visgraat vloer als een Hongaarse punt heel veel vloerdelen (planken) hebben. Hoe steviger die liggen, hoe beter is het is voor de vloer en natuurlijk voor de bewoners.

Een andere overeenkomst heeft meer met stijl te maken. Waar je bij laminaat vaak ziet dat mensen kiezen voor plinten in de stijl van de vloer, is het bij beide patroonvloeren echt mooier om te kiezen voor een neutrale plint, die juist matcht met de kleur van de muur of gewoon basic wit is. Zeker met een contrastkleur maak je het verschil tussen de muur en de vloer duidelijk, waardoor zowel de muur als de vloer beter tot hun recht komen. Of je nu kiest voor een Hongaarse punt of een visgraat vloer, in beide gevallen is zo’n strakke afwijkende plint echt een aanrader.

visgraat vloer
Bron: Kodde Architecten
visgraat vloer
Bron: Oracle Fox

Het verschil tussen een visgraat vloer en een Hongaarse punt

Goed, het verschil tussen beide vloeren. Het grote verschil tussen een visgraat vloer en een Hongaarse punt zit in het patroon van de vloer. En dat heeft alles te maken met de manier waarop beide vloeren gelegd worden. Het is even een ingewikkeld verhaal, maar met behulp van onderstaande afbeeldingen is het zeker geen hogere wiskunde.

Een plank bij een visgraat vloer (linkerfoto) is rechthoekig en heeft dus een korte en een lange kant. Bij het leggen van de vloer wordt de korte kant van een plank tegen de lange kant van de volgende plank aangelegd. Dit gebeurt in een hoek van 45 graden, waardoor de twee planken samen een hoek van 90 graden vormen. Hierdoor krijg je als het ware allemaal pijlen die naar links (of in dit geval rechts) wijzen.

Bij een Hongaarse punt wordt ook gebruik gemaakt van rechthoekige planken (dus met een korte en een lange kant). Het verschil met een visgraat vloer is alleen dat de planken met de korte kant tegen elkaar gelegd worden (zoals op de rechterfoto). Dit gebeurt onder een hoek van 45 of 60 graden, afhankelijk van wat je zelf het mooiste vindt. Hierdoor ontstaan zogenaamde sergeantsstrepen. Deze banen kunnen de lengte van een ruimte benadrukken en leveren bovendien een heel karakteristiek tafereel op.

Omdat over het algemeen een Hongaarse punt wat rustiger oogt, is deze vloer een perfecte keuze als je niet heel veel ruimte hebt, maar wel goed uit wil pakken met je vloer. De kleinere plankjes ogen  namelijk heel verfijnd, zeker wanneer ze een lichte tint hebben. Een visgraat vloer kan beter in een grotere ruimte gelegd worden, omdat het patroon dan echt goed tot z’n recht komt. De wat grotere vloerdelen zorgen dan echt voor een wow-effect! Maar niet alleen het patroon heeft hier invloed op, want ook de houtsoort en de afwerking kunnen een vloer meer of minder geschikt maken voor bepaalde ruimtes.

visgraat vloer
Bron: Vogue
visgraat vloer
Bron: Hoog Design
visgraat vloer
Bron: Kabaz

Inspiratie

Het gave van zowel een visgraat vloer als een Hongaarse punt is dat het voor een geweldige uitstraling in je interieur zorgt! Afhankelijk van de manier waarop je de vloer kiest, kun je de volledige sfeer in de ruimte bepalen. Stem de rest van je interieur goed af op het soort vloer dat je hebt. Logischerwijs geldt dat hoe meer profiel de planken hbeben, hoe drukker de vloer wordt. Dat hoeft overigens helemaal geen probleem te zijn, want de een heeft graag een meer aanwezige vloer dan de ander. Bovendien kan een opvallende vloer een perfecte tegenhanger zijn voor een minimalistische en strakke inrichting.

Hieronder vind je nog een aantal voorbeelden van stijlvolle vloeren, in zowel visgraat als Hongaarse punt motief. Doe er je voordeel mee en laat je inspireren door al deze prachtige inspirerende vloeren.

visgraat vloer
Bron: VT Wonen
visgraat vloer
Bron: DESIGNBLOGGARNA
visgraat vloer
Bron: Vogue