Van stal naar droomhuis

Dit spectaculaire droomhuis was enkele jaren geleden nog een verlaten en vervallen stal in de Spaanse bergen. De bewoners, partners bij architectenbureau Ábaton, wilden van deze stal een familiehuis maken dat goed zou passen in de omgeving en dat het Spaanse berglandschap zou respecteren. Het resultaat is deze prachtige woning, die perfect wegvalt in de omringende natuur. Kijk snel verder voor nog veel meer mooie foto’s, en lees hoe de architecten de natuur gebruikt hebben om het huis te kunnen voorzien van alle moderne gemakken.


Finca-en-Extremadura-06-1150x766

Finca-en-Extremadura-07-1150x766

Ruw steen

Het allermooiste aan dit huis vind ik de landelijke en robuuste uitstraling, waardoor het perfect past in het landschap. Vooral de ruwe stenen buitenmuren geven de woning een stoer en typisch Spaanse uiterlijk. De moderne staldeuren zijn een herinnering aan vroegere tijden. Zelfs het zwembad past goed in de omgeving, doordat de tegels anders dan gewoonlijk niet zo azuurblauw gemaakt zijn.  De boom naast het huis zorgt voor een koele schaduw, zodat de bewoners ook op warme dagen lekker buiten kunnen zitten. En waar de meeste huiseigenaren zouden kiezen voor een keurig aangelegd terras, hebben de bewoners van deze woning er goed aan gedaan om hun terrassen te bekleden met gras. Dat past natuurlijk veel beter bij het grotere geheel, en het staat nog goed ook!

Finca-en-Extremadura-04-1150x766

Finca-en-Extremadura-13-1150x766

Oude stal blijft behouden

Vroeger was dit huis een stal voor het vee. Onderin stonden de dieren, en daarboven werd het hooi opgeslagen. Aan deze structuur is in het nieuwe ontwerp eigenlijk weinig veranderd. Onderin zijn de leefruimtes, met verschillende zithoeken, een open keuken met eettafel en twee slaapkamers. Daar boven ‘hangt’ de eerste verdieping, waar je het huis binnenkomt en een nog aantal slaapkamers gerealiseerd zijn.

Niet alleen de binnenkant toont nog sporen van vroeger, ook de buitenkant doet denken aan het verleden. De ruwe muur, gemaakt van aarde, modder, steen en hout is op dezelfde manier geconstrueerd als de oude muren van de stal. In eerste instantie was het de bedoeling om de buitenmuren te renoveren, maar tijdens de verbouwing stortten de muren in. Toen heeft Ábaton ervoor gekozen om een betonnen constructie neer te zetten, en die van buiten te verbergen door een muur te bouwen op dezelfde manier als de oude stalmuren.

Finca-en-Extremadura-02

Finca-en-Extremadura-10

Slim gebouwd

De bewoners wilden hun huis een maken met de omgeving, en tevens optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die het huis biedt. Omdat het huis nogal massief is viel het huis erg op in de omgeving. Daarom werden er grote ramen in het huis geplaatst, die er voor zorgen dat het huis er wat kleiner uitziet. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat er heel veel natuurlijk licht naar binnen stroomt.

Hoewel de woning helemaal opnieuw is gebouwd, is de positie van het huis exact hetzelfde gebleven. De reden hiervoor is dat de oude stal heel goed gepositioneerd was. De woning ligt op het zuiden, en dat heeft een groot voordeel. In de winter verwarmt de zon dan namelijk het huis, waardoor er nauwelijks extra verwarming nodig is. ’s Nachts wordt de warmte in het huis vastgehouden door de grote houten shutters. In de zomermaanden voorziet de zon in energie, dat wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. In die periode staat de zon veel verticaler aan de hemel, waardoor het zonlicht minder sterk naar binnen schijnt. Doordat de ramen een stukje naar binnen zijn geplaatst, er is een overkapping ontstaan, die de hitte buiten de deur houdt.

Finca-en-Extremadura-14-1000x1500

Finca-en-Extremadura-05-999x1500

Finca-en-Extremadura-08-1150x766

It’s all about the water

De woning heeft geen waterleiding, en ook geen elektriciteit. Maar, het huis heeft wel natuurlijk water in overvloed, want er stromen twee riviertjes onder het huis door. Dit water wordt gebruikt voor de watervoorziening in huis, maar ook om in de wintermaanden energie mee op te wekken. Het water uit de rivier wordt alleen gefilterd, maar hoeft verder niet gezuiverd te worden, omdat het huis dicht op de bron gebouwd is. Er is dus geen sprake van vervuild water, de bewoners gebruiken het zelfs als drinkwater.

Het water heeft nog meer functies. Aan de achterkant van het huis is een patio met een waterbron. Deze plek blijft door de schaduw van de woning en het koele water zelfs in de hete zomermaanden erg fris. Zo fris zelfs, dat de koelte van de patio gebruikt wordt om de woning te koelen. Op deze manier is er nauwelijks airconditioning nodig! Het water dat via de patio het huis binnenkomt, stroomt onder het huis door naar de voorkant, waar een zwembad ligt, en van het zwembad stroomt het water verder naar de landerijen. Omdat het water ieder moment van het jaar voorhanden is, kan het water in de winter gebruikt worden om stroom mee op te wekken. Dat wordt gedaan door enkele kleine generators.

Check hieronder nog meer foto’s van dit prachtige project!

Finca-en-Extremadura-11-1150x766

Finca-en-Extremadura-15

Finca-en-Extremadura-16Finca-en-Extremadura-17-1150x645

Finca-en-Extremadura-18-1150x766

Finca-en-Extremadura-19-1150x645

Finca-en-Extremadura-20-1000x1500

Finca-en-Extremadura-21-1000x1500

Finca-en-Extremadura-31-1150x1280

Afbeeldingen en tekst gevonden via: Ábaton

Leave a Comment