Scandinavisch appartement van Lotta Agaton

Een licht interieur, met veel basics, en een goede balans tussen klassiek en vintage enerzijds en strak en modern anderzijds zijn kenmerkend voor de Scandinavische woonstijl. Dit voormalige appartement van Lotta Agaton laat in het kort zien waar het om draait bij de noordelijke designstijl. Lotta heeft van haar klassieke appartement in het centrum van Stockholm een waanzinnig sfeervol en gezellig thuis weten te maken. Zeker met de koude wintermaanden geeft dit huis genoeg inspiratie om de donkere periode fris en vrolijk door te komen! Een aantal tips om je huis gezellig en sfeervol te maken heb ik voor jou op een rijtje gezet!


Odengatan-35-20

Odengatan-35-18

 

Klassieke basis x moderne touch = heel erg tof

Het appartement van Lotta wordt gekenmerkt door een hele klassieke basis, die ik echt geweldig vind. Met name de sfeervolle visgraatvloer draagt heel erg bij aan de karakteristieke uitstraling van het interieur. De paneeldeuren en de ornamenten op de plafonds versterken dit gevoel nog eens. Wat mij betreft is een klassieke basis ook echt een fantastisch uitgangspunt bij het inrichten van je huis. Vaak zie je dat mensen in nieuwbouwwoningen meer moeite hebben hun huis sfeervol in te richten, simpelweg omdat de basis weinig sfeer heeft. Oude stadsappartementen en herenhuis hebben van nature een uitstraling die doet herinneren naar vroeger, en dat geeft meteen sfeer.

Helaas heeft niet iedereen het geluk om in zo’n oud huis te kunnen wonen. Mijn absolute woonwens is om ooit in zo’n karakteristieke woning te mogen wonen, dus duimen maar!

Natuurlijk kan je ook een modern huis heel sfeervol inrichten. Op de blog staan genoeg voorbeelden, zoals dit strakke blok beton in Zweden en deze woonark van Piet Boon.

Klassiek gaat heel goed samen met modern design, zoals de strakke witte keuken van Lotta bewijst. Als je zo door de foto’s bladert, is het contrast tussen de keuken en de rest van het huis best wel groot, maar dat maakt het interieur juist spannend. Tip voor je eigen interieur: blijf niet te veel in één stijl hangen, maar combineer juist ook om van je huis geen etalage te maken. Lotta heeft dat goed aangepakt, door veel verschillende elementen in haar interieur te plaatsen, die niet altijd een natuurlijke match zijn en ook soms contrasteren.

 

Odengatan-35-12

Odengatan-35-09

Odengatan-35-13

 

Persoonlijkheid

Als ik denk aan wat ik belangrijk vind aan een huis, dan staat persoonlijkheid hoog op het lijstje. Een huis moet jouw thuis zien; als mensen binnenkomen moeten ze kunnen zien bij wie ze zijn en een gevoel van thuis zijn ervaren. Je maakt je interieur persoonlijk door bijvoorbeeld het gebruik van kunst, zoals je bij Lotta ook goed kan zien. Maar ook gekke accessoires die wat over jouw zeggen maken een interieur persoonlijk, zelfs als ze niet per se in het geheel passen. Zelf vind ik ook een boekenplank of boekenkast een interieur persoonlijker en gezelliger maken. Een te grote hoeveelheid boeken kan rommelig worden, maar kleine stapels dragen wat mij betreft juist bij aan de huiselijkheid van een interieur.

 

Odengatan-35-14

Odengatan-35-11

Odengatan-35-19

Odengatan-35-24

 

Kleur

Het toevoegen van kleur kan je interieur net die fantastische uitstraling geven, of juist zorgen voor een onrustige en onprettige sfeer. Veel hangt af van de ruimte waarin je je bevindt. Een kleine ruimte met weinig natuurlijk daglicht vraagt om meer lichte kleuren dan een grote ruimte met veel licht. In het laatste geval kan je best zorgen voor een donkere uitstraling, zonder dat het te somber aanvoelt. Lotta heeft gekozen voor een lichte basis van haar interieur, waarmee ze het effect van de natuurlijke lichtinval nog eens versterkt. Kleur gebruik je natuurlijk niet alleen op de muren, maar ook in alles wat je in je interieur plaatst. Hoewel het gemakkelijk is om je interieur in te richten met je favoriete kleur, is het slim om ook te zorgen voor afwisseling in kleuren. In het interieur van Lotta kan je heel goed zien waarom. De verschillende kleuren zorgen ervoor dat er contrasten ontstaan, zodat het interieur niet saai wordt. Bij het gebruik van verschillende kleuren is het wel belangrijk om niet te veel extremen te gebruiken (complementaire kleuren), omdat je interieur anders wel heel druk wordt.

Goed, ik heb aan de hand van het toffe interieur van Lotta wat kleine tips gegeven over wat je zelf kan toepassen in je eigen huis. Kijk vooral nog lekker rond bij alle mooie foto’s van Lotta’s ontwerp, en laat ook weten wat jij hier van vindt!

Afbeeldingen gevonden via: Alexander White

 

Odengatan-35-08

Odengatan-35-15

Odengatan-35-16

Odengatan-35-19

Odengatan-35-22

Odengatan-35-23

Odengatan-35-25

Odengatan-35-26

Odengatan-35-27

Odengatan-35-28

Odengatan-35-29

Odengatan-35-31

Leave a Comment