Licht huis met toffe glazen pui

Een flinke tijd geleden keek ik naar een uitzending van Eigen Huis & Tuin, toen Quinty Trustfull daar opeens deze waanzinnig mooie jaren ’30 woning binnenstapte. Ik was erg onder de indruk, want wat vind ik deze woning heel erg goed ontworpen. Deze binnenkijker moet je echt even zien, dus ga even zitten en geniet!


11DSC_7400[0]

01DSC_7382[0]

06DSC_7373[0]

07DSC_7341[0]

Die glazen pui…
De absolute en onbetwiste eye-catcher van deze woning is de glazen pui, waar je mond van open valt als je door de voordeur naar binnenstapt. Deze architectonische ingreep is vanuit alle hoeken van de benedenverdieping te zien, en heeft een fantastisch effect op de sfeer en uitstraling van de woning. Hoewel het misschien een logische ingreep lijkt om de ruimte lichter te maken, was ik echt onder de indruk. Tegenwoordig worden industriële ramen en deuren steeds vaker toegepast, en dit ontwerp laat zien waarom. Met iets simpels als een wand kan je nu echt het verschil maken in een interieur.

Naast dat het ontwerp er gewoon ontzettend lekker uitziet, maakt de glazen pui de ruimte ook veel frisser, moderner en vooral veel lichter. Het licht stroomt aan alle kanten door de ruimte, wat voor de bewoners volgens mij fantastisch moet zijn. Voor de verbouwing was het huis namelijk erg hokkerig en donker, dus het verschil is enorm!

 

04DSC_7359[0]

02DSC_7383[0]

Grote gebaren

Je hoort het ontwerpers in woonprogramma’s heel vaak zeggen: maak gebruik van grote gebaren. Dat hebben de interieurarchitecten van StrandNL  bij dit huis zeker toegepast. Natuurlijk de enorme glazen pui, maar ook de langgerekte kastenwand is hier een heel goed voorbeeld van.

Een kastenwand wordt vaak van vloer tot plafond gemaakt, om optimaal van de ruimte gebruik te kunnen maken. In dit interieur zou dat betekenen dat er een enorme wand zou ontstaan, wat misschien wel iets te massief is. De ontwerpers van StrandNL hebben een hele charmante tussenoplossing gevonden, waarbij er een hele grote kast is gekomen met enorm veel opbergruimte, maar zonder dat het te groot is geworden voor de ruimte.

Door de kast te laten ‘zweven’, en onder en boven de kast ruimte open te laten, voelt de kast veel minder massief aan en draagt hij goed bij aan het open en lichte karakter van de ruimte. Door de lange kast wordt ook de lengte van de kamer extra benadrukt. Dit kan je thuis ook doen, door lange meubels in de lengte van je kamer te plaatsen. Zo worden de zichtlijnen optimaal benadrukt, en voelt de ruimte optisch groter aan.

Omdat de bewoners ook graag wat accessoires in de kast wilden plaatsen, zijn er vakken gecreëerd waar mooie items tentoongesteld kunnen worden. Zeker met de ingebouwde verlichting is dat heel erg goed gelukt. Ook deze vakken maken de kast minder massief. Wat ik ook heel stijlvol vind aan het ontwerp van de kast, is dat de open haard behouden is. ’s Avonds de open haard aansteken zorgt voor een boel gezelligheid en sfeer. Goed idee dus dat dit element in het ontwerp bewaard is gebleven.

03DSC_7358[0]

05DSC_7366[0]

1 ruimte, meerdere hoekjes

Hoewel het natuurlijk heel tof is om in een hele open en grote ruimte te wonen, bestaat wel het risico dat de gezelligheid ver te zoeken is. Dat krijg je als de ruimte een grote kamer wordt, waarin geen aparte hoekjes gecreëerd zijn met ieder een eigen functie. Het is duidelijk dat dit probleem in dit huis absoluut niet aan de orde is, en dat is ook een van de redenen waarom ik dit interieur zo cool vind! Alles is open en licht, maar tegelijkertijd is het ook heel gezellig en huiselijk. De ontwerpers hebben meerdere hoekjes gecreëerd, door niet te veel meubels tegen de muren te zetten, maar alles juist midden in de ruimte te plaatsen. Ook hebben ze de verschillende hoekjes duidelijk afgebakend door middel van kleurgebruik en natuurlijk door het leggen van vloerkleden. Vloerkleden zijn namelijk niet alleen handig voor het opfleuren van een kamer, ze geven ook heel sterk een bepaalde ruimte aan.

Thuis kan jij dit natuurlijk ook gemakkelijk doen, door je onder je eettafel en bij je zithoek een prachtig kleed te leggen.  Een goed vloerkleed zorgt echt voor een mooie sfeer, en maakt je kamer nog huiselijker en gezelliger. Doen dus!

09DSC_7336[0]

08DSC_7338[0]

Keuken met contrasten

De keuken in deze woning heeft mooie contrasten, wat de uitstraling van de keuken speciaal maakt. Wat ik erg cool vind aan de keuken is dat er twee eilanden zijn. De een is bedoelt voor spoelen en koken, en de andere dient als bar. Meestal zie je dat al deze functies samenkomen in één kookeiland, maar hier hebben de ontwerpers dat dus heel anders aangepakt. Hoewel ik echt gek ben op een groot en indrukwekkend kookeiland, vind ik dit wel een mooie manier om de ruimte  niet te vol te maken.

Een ander opvallend element van de keuken is de notenhouten kastenwand. Ten eerste zorgt het voor een stevig contrast met de lichte keuken, waardoor de keuken nog wat meer karakter krijgt. Daarnaast is het zo dat die notenhouten wand terugkomt aan de voorkant van de woning, bij de zithoek. Erg mooi gedaan, want herhaling en consequentie zorgt voor meer rust in een interieur.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit visuele spektakel, want ik vind dit ontwerp echt waanzinnig, en ik wilde dat graag met jullie delen. Laat op Facebook en Twitter weten wat je hiervan vond, en deel het artikel met zoveel mogelijk anderen, zodat iedereen dit toffe ontwerp kan zien!

10DSC_7402[0]

Afbeeldingen gevonden via: Eigen Huis & Tuin StrandNL