Klein appartement voelt groots aan

Op mijn blog staan al een aantal appartementen die laten zien dat wonen op een klein oppervlakte helemaal geen probleem hoeft te zijn, als je maar creatief bent (of een creatief iemand inhuurt). Omdat ik er zelf geen genoeg van kan krijgen, en jullie hopelijk ook niet, heb ik hier nog een mini-parel gevonden, die ik gewoon moest plaatsen! Dit kleine appartement in Darlinghurst NSW (Australië) heeft maar 27 m2 woonoppervlak, wat natuurlijk vrij weinig is. Architect Brad Swartz wist hier echter een droomhuisje van te maken, waarin het comfortabel wonen is, zelfs met twee mensen. Fotografe Katherine Lu heeft al dit moois op een prachtige manier vastgelegd. Bekijk het zelf maar!


Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-1

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-7

Slimme ruimte

Heb je het te doen met weinig vierkante meters, dan zijn er eigenlijk twee dingen heel belangrijk. Ga slim om met de ruimte die je hebt, en maak op een slimme manier gebruik van je materialen. De architect heeft bij het ontwerpen van dit appartement hier goed rekening mee gehouden, door lichte materialen te gebruiken, en effectief gebruik te maken van de ruimte. Daardoor voelt het heel ruimtelijk aan, ondanks dat het een klein appartement is.

Het appartement bestaat eigenlijk uit twee delen. De zithoek, eethoek en het keukenblok bevinden zich in het ene gedeelte van het appartement, en de slaapkamer en badkamer bevinden zich in het andere deel. De woonruimte wordt gescheiden met de slaap- en badkamer door middel van een multifunctionele kastenwand, waarin veel opbergruimte te vinden is.

Door de overzichtelijke en strakke indeling voelt het appartement al groter aan dan dat het in werkelijkheid is. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door het gebruik van lichte wanden, en een contrasterende donkere vloer en keukenblok. Het zwarte keukenblok is natuurlijk al heel vet, maar door een spiegel als achterwand te plaatsen krijgt de keuken nog een extra cool element, en wordt het gevoel van ruimtelijkheid nog verder versterkt!

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-2

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-4

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-6

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect

Kasten voor alles

De kastenwand tussen het woon en het slaapgedeelte is het centrale element in het appartement, en heeft een heel aantal functies. Allereerst is het een scheidingswand, wat natuurlijk heel slim is, omdat je op deze manier de lege muur ineens veel meer functionaliteit meegeeft. Uiteraard zorgt deze ingreep voor een hele boel opbergruimte, waar je in een kleine ruimte nooit genoeg van kan hebben. Zo is er een open vakkenkast, met ruimte voor mooie accessoires en boeken, een tv-meubel dat ook dienst kan doen als werkplek, en uiteraard die gave zwarte wijnkast, waar alle wijnflessen heel stijlvol gepresenteerd worden! Echt heel cool gemaakt.

Daarnaast is de kast ook een deur, of beter gezegd, twee deuren. De ene deur leidt naar de slaapkamer, en de andere naar de badkamer. Om ruimte te besparen heeft de architect niet gekozen voor draaiende deuren, maar heeft hij schuifdeuren geplaatst. Wil je naar de slaapkamer, dan schuif je de deur voor de werkplek, en voilà, een nieuwe ruimte opent zich! Zelfs onder de slaapkamerdeur is nog opbergruimte gecreëerd, ideaal om je schoenen op te bergen!

Er is ook een raam gemaakt in de kast, zodat er een grotere verbinding ontstaat tussen de slaapkamer en badkamer. Dat is prettig, want zo wordt de hele ruimte meer een geheel. Als je toch meer opbergruimte nodig hebt, is het raam snel te sluiten, waardoor er een extra kastje ontstaat.

Het principe van de multifunctionele kast is ook toegepast in de slaapkamer, waar boven het bed kastenwand is gecreëerd voor kleding. Daaronder heeft de architect een kleine houten plank geplaatst, dat dienst doet als nachtkastje. Zo zie je maar dat wanneer je slim met de ruimte omgaat, er heel erg veel mogelijk is. Ik ben hier echt helemaal fan van, omdat ik het prachtig vind om te zien hoe inventief mensen te werk kunnen gaan om van elke ruimte, hoe klein ook, iets moois te maken!

Kijk nog snel even verder voor wat mooie foto’s van dit kleine interieurwonder!

Afbeeldingen en tekst gevonden via: Freshome

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-3

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-9

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-10

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-8

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-12

Darlinghurst-Apartment-by-Brad-Swartz-Architect-13

Leave a Comment