Compact appartement in de Jordaan

Elke dag kijk ik op Funda, op zoek naar parels op het gebied van interieur en design. Amsterdam is altijd een goede bron voor prachtige huizen, en toen ik laatst weer eens op de huizensite rondsnuffelde, kwam ik dit geweldige zolderappartement tegen. Helaas niet meer te koop, maar, gelukkig hebben we de foto’s nog! Dit frisse zolderappartement is ontworpen door Femke Poppinga, en wat heeft ze dat ontzettend goed gedaan. Ze heeft van drie kleine zolders een compacte loft van 35 m2 weten te maken, die voorzien is van alles wat je nodig hebt om comfortabel te wonen. Er is zelfs een dakterras, met prachtig uitzicht over de hoofdstad.


 

DSC_2132-

 

DSC_2066

 

DSC_2064

 

Flexibele indeling

De reden dat ik zo enthousiast ben over dit ontwerp, is omdat er ontzettend goed met de beperkte ruimte is omgegaan. Hierdoor heb je eigenlijk niet het gevoel dat het appartement maar zo weinig vierkante meters heeft. Een belangrijke ingreep die zorgt voor het ruimtelijke gevoel is dat alles ruimtes open gehouden zijn, zelfs de badkamer. Deze bevindt zich tussen de slaapkamer en de keuken in, en is eigenlijk onzichtbaar als er geen gebruik van gemaakt wordt. Dat werkt zo: aan weerszijde van de ‘gang’ bevinden zich de douche, wastafel, wasmachine en opbergruimte, weggewerkt achter 4 grote houten deuren. Wanneer je wilt gaan douchen, zet je de vier deuren tegen elkaar open, waardoor de gang wordt omgetoverd tot een ruime badkamer. Echt een superslim idee!

 

DSC_2108

 

DSC_2120

 

DSC_2108

 

7

 

Licht

Zolders staan nou niet bekend om hun natuurlijke lichtinval; meestal zijn het donkere ruimtes met een klein dakraampje. Poppinga heeft hier echter een aantal ingrepen gedaan, waardoor het licht van alle kanten naar binnen stroomt. Aan de voor- en achterkant bevinden zich twee dakkapellen, en ook bij de keuken en entree is een grote dakkapel geplaatst. Het daklicht zorgt er voor dat ook van boven natuurlijk licht naar binnen komt. Zo geniet je op elk moment van de dag van het binnenvallende zonlicht.

Het appartement is niet alleen heel licht door de vele ramen, maar ook door de gebruikte materialen. De muren zijn strak wit gemaakt, er ligt een lichtgrijze gietvloer en ook het gebruikte hout zorgt voor een frisse touch. Naast dat het er goed uitziet, is het ook een handige beslissing om veel lichte kleuren te gebruiken, want zo benadruk je de ruimtelijkheid van het appartement. Goede tip voor wanneer je zelf wat kleiner behuisd bent: wees consequent en gebruik lichte kleuren, zo lijkt je huisje groter!

 

P1150268

 

DSC_2046

Opbergen

Zeker in een klein appartement is het belangrijk om goed na te denken over waar je al je spullen op kan bergen. De schuine wanden vormen aan de ene kant een belemmering, want je kan er natuurlijk geen grote kasten tegenaan plaatsen. Maar door op maat gemaakte kasten te gebruiken, kan je ook de ruimte onder de schuine wanden optimaal als opbergruimte gebruiken. En natuurlijk moet je creatief zijn! Kijk maar naar het traphekje, dat tevens dienst doet als opbergruimte en waar ook nog een prima tafel voor twee uit getoverd kan worden!

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent geworden over dit appartement als ik dat ben, en dat je hier inspiratie uit kan halen voor je eigen huis! Wil je meer van dit soort toffe appartement zien, kijk dan eens bij de categorie klein maar fijn.

Afbeeldingen en tekst gevonden via: Funda Architect Poppinga

 

plattegrond+

Leave a Comment